zaterdag 12 november 2011

Verblijf bij de Amish - 2


 En ja hoor zoals beloofd was er sneeuw en het sneeuwde de hele dag door, wat een verschil met gisteren. Maar de winterjas was mee dus geen last van de kou, en ach de warmte van de mensen om ons heen maakte alles goed.
Met z'n allen in de auto op weg naar Intercourse om te shoppen , in een Mennonite winkeltje kwamen we kapjes tegen die de Mennonite vrouwen dragen, het is een ander model dan die van de Amish.
Ook kocht ik in dit winkeltje een blok met een patroon wat in deze streek veel gebruikt wordt.
In Amish village zijn heel veel winkeltjes, ja ook quiltwinkeltjes het is wel een beetje commercieel en als de Amerikanen hier geweest zijn hebben ze op hun manier een bezoek gebracht aan de Amish.
 Een bezoek aan de The Old Country Storemocht niet ontbreken, Er hingen veel mooie quilts. En er waren veel souveniers te koop.
Achter in de winkel was een hele grote collectie aan stoffen en patronen en benodigdheden. Eigenlijk teveel om te kiezen.


Op de foto hiernaast het patroon van het blok wat ik gekocht heb, het is erg mooi en apart.
Boven de winkel was ook nog een quiltmuseum met veel mooie quilts.
Even een groepsfoto als aandenken en dan snel aan de koffie en chocolademelk. Het sneeuwde gestaag door.
Maar we zaten lekker  warm aan de koffie met een stukje shoe fly pie, die ik deelde met Janny omdat het te groot was en achteraf ook niet bijzonder smaakte.
Na een stukje wandelen stopen we bij het winkeltje van Bitty Kinna , Het was een vrij nieuw winkeltje  en nog niet zo overladen met stoffen zoals we inmiddels gewend waren.
Hiernaast een foto van een hele kleurrijke quilt.
En zo volgden nog een paar winkels, o.a. een winkel met stoffen, ook voor Amish kleding. En achterin  een winkeltje waar van alles te koop was, ook de bonnets die over de witte kapjes gedragen worden. Marjoke heeft er nog eentje voor ons gepast.
We vervolgden onze tocht door een prachtig sneeuwlandschap, je kon bijna niet geloven. Laura had in de middle of nowhere een adresje voor warme Pretsels, en die smaakten best in de kou.
Het was tijd om ons even op te warmen in het winkeltje , waar ook weer de gebruikelijke daagse dingen en souveniers te koop waren.
Terug in de auto hadden we nog een missie, speciaal voor mij. Het weer werd steeds slechter en onderweg zag Laura nog een ongeluk gebeuren, blikschade tegen een mast, moet je maar niet zo hard rijden met dit weer.
Laura wist een winkeltje waar je Amish kapjes kon kopen, en ook dit winkeltje lag niet aan de weg. Na wat geglibber kwamen we in het warme winkeltje. Waar we vervolgens al een tijdje binnen waren voordat de verkoopster gevonden werd. Zij verwachtte met dit weer natuurlijk geen mensen.
Maar boven lagen de kapjes en de zwarte kousen, ik was erg blij met mijn aankoop en ze prijken nu als dierbare herinnering in mijn vitrine kasje. Het bolle kapje is een Mennonitekapje en de grote en de kleine Amish.


Ons diner was deze avond heel speciaal, na een klein stukje rijden door het gebied waar nog maar weinig sneeuwschuivers geweest waren kwamen we aan bij een Amish Farm.
Waar Sally Esh ons begroette in een heerlijk verwarmde kamer, de houtkachel snorde en ook de gaslamp gaf behoorlijk wat warmte. Een paar van de kleinste kinderen kwamen nieuwsgierig on het hoekje kijken. Vader was met de koeien bezig en die hebben we niet gezien. Met ons was er ook een Amerikaans stel om te genieten van een heerlijke echte warme maaltijd. Terwijl wij zaten te eten ruimde zij het nodige op in de keuke en ondertussen was haar oudste dochter thuis gekomen van haar werk in de Amish Market in Pilidelphia, zo rond half negen en zij begon gelijk aan de afwas . Na het eten kwam Sally bij ons zitten op een trapje en vroeg onze namen en waar wij vandaan kwamen, wat we deden. Laura illustreerde onze afkomst met een boeren zakdoek  waar de kaart van Nederland op stond, en gaf deze als aandenken aan Sally. Tot slot zongen Sally en twee dochters, de rest van de kinderen zong mee vanuit het grote bed wat in de andere kamer stond, meerstemmig en het klonk prachtig. Van ons werd ook verwacht dat we als afsluiting iets zongen.
Voordat we vertrokken kwam Sally aan met een grote stapel zelf genaaide logcabin potholders, waar wij er natuurlijk allemaal eentje van kochten. Ook kochten wij het receptenboekje wat de moeder van Sally had geschreven hierin staan ook wat gedichten en liederen. Tot slot kregen we een  CD met de herdenkingsdienst voor 10 familileden die allen gelijk omkwamen.
Met een volle buik en een tevreden gevoel keerden we terug in de B&B, het was een gewelige ervaring. 
Morgen gaan we op weg naar een andere wereld, zo voelt het ook echt deze dagen waren zo intensief dat ik hier nog lang aan zal terugdennken.
Ik wil Laura en Henk ook bedanken dat zij middels hun contacten, ons een kijkje in de wereld van deze bijzondere mensen hebben mogen nemen.


Wij vertrekken al vroeg en de Amish gaat naar de kerk.
De diensten duren wel 3 uur en ook de kleinste kinderen zijn muisstil.
Elke week is er een dienst bij iemand anders, de kerk is gebouwd op de grote schuur. Je kunt altijd zien waar de dienst gehouden wordt want dan staat er een grote kar met kerkbanken op het erf.
Na afloop is er een gezamelijke maaltijd.Wij rijden in de ochtendzon door een prachtig besneeuwd Lancaster en bedenken  wat het volgende zal zijn.
Dag Lancaster op naar Philidelphia.


We parkeren de auto, en wandelen in de zon, de sneeuw is hier al weg.
We gaan een hapje eten, en daarna lopen we richting Liberty Bell .Eerst in het bezoekers centrum kaartjes kopen en naar een filmpje kijken.
Een Japanner maakt van ons een groepsfoto bij de Bell.
De zon schijnt maar het is wel wat fris.
Na het bezoek aan de bell, waar onze tassen natuurlijk grondig gecontroleerd werden, lopen we naar de volgende tascontrole. Independence Hall, waar het verdrag getekend werd.
Gek genoeg mag je wel alles fotograferen, en ex militairen vertellen graag hun geschiedenis.


We besluiten nog een tochtje met een koetsje te maken, zien we ook nog iets van het oude Philidelphia. De kern is omgeven door wolkenkrabbers.


Dan gaan we op zoek naar een benzinepomp om de auto af te tanken en rijden dan richtig vliegveld. 
We leveren de auto af en gaan met een shuttle busje naar het vliegveld.
We laten Philidelphia achter ons aan de horizon zie je de skyline, en ons volgende doel is Houston.

6 opmerkingen:

 1. Bedankt voor je verhaal. Dat blok is een erg mooi patroon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk verhaal! ik heb mee genoten.
  Dacht op het piepkleine fotootje Marjoke ook al te ontdekken.
  leuk joh! Doe haar de groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor deze mooie uitleg en de prachtige foto's, ik zit er echt van te genieten! Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is ook dit een geweldig verslag en wat een belevenis moet dit allemaal geweest zijn. Ik vind het heerlijk om ervan mee te mogen genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zit ik met je mee te genieten, wat een belevenis
  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou zeg, ik kijk dus gewoon niet vaak genoeg op jouw weblog! Waren jullie toch in mijn oude "achtertuin". Nu wonen we vlakbij Washington. Wij zijn enige jaren tegelijk bij verschillende quiltmidweken in NL geweest (voor het geval je niet kunt herinneren wie ik ben). Groeten...

  BeantwoordenVerwijderen