zondag 15 september 2013

Sainte Marie aux Mines

Zondagavond na een lange gezellige busrit kwamen we aan in ons hotel, waar we na ons opgefrist te hebben een heerlijk diner kregen. En zoals de vorige keer weer veel gesteggel ontstond over het betalen van de drankjes, maar aan het einde van de week kwam toch alles weer in orde.
S'morgens was het vroeg op want de eerste excursie naar Riguewir stond op het programma. Dineke kon niet beloven dat de kerstwinkel open zou zijn op maandagmorgen. Dat zou in mijn geval erg jammer zijn.
 Maar met zoveel bussen met touristen moet je wel open zijn. Ik heb weer drie nieuwe kerstmannen gescoord waarvan eentje van Jim Shore ;0))))
Heel veel dames uit de bus kwamen met die gezellige zakjes uit de winkel. 
Direct aan de overkant streken wij neer op een terras om een bakje koffie te nuttigen met een heerlijk rabarbertaartje. Daarna liepen we genietend van alle winkeltjes en de gratis maccarons langzaam naar beneden. Het dorpje ligt een dal wat erg stijl omhoog en naar beneden gaat.

Onderweg naar Colmar stopten we nog even bij de kerk met het bijzondere glas in lood. Ik ben even de naam kwijt maar het was wel leuk om daar weer even binnen te stappen
Na de lunch in Kolmar, die we genuttigd hebben op een zonnig terras zijn we het plaatsje ingelopen en genoten van de leuke huizen.
En de mooie doorkijkjes, op de gevel is een ooievaar  (van hout) te zien. De ooievaars komen veelvuldig voor in deze streek.
Aan het einde van de dag reden we weer een mooie route terug naar het hotel voor een heerlijk diner en om moe maar voldaan ons bed in te duiken. De volgende dag was het weer vroeg opstaan.
Want het werd een lange dag, eerst naar het textielmuseum waar een zeer inspirerende tentoonstelling was en waar we  niet mochten fotograferen.
Deze rit ging naar de Notre Dame du Haut, een kapel in Rochamp ontworpen door de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier ingewijd op 25 juni 1955.
Bijzonder maar niet echt mijn smaak. Eenmaal bij het bezoekerscentrum aangekomen konden we heerlijk in de zon genieten van het prachtige uitzicht.
Eenmaal in de bus gingen op weg terug via de Vogezen. Allerlei haarspeldbochten, we hadden een geweldige chauffeur, kwamen we op het hoogste punt Le Grande Ballon. Jammer genoeg was het daar maar 9 graden dus waren we weer blij dat we weer in de bus zaten.

Na een lekker nachtje slapen gingen we weer de bergen in om te stoppen bij Confiturerie Artisanale. Waar we uitleg kregen over het maken van Confiture, en ook van alles mochten proeven aan een confiture bar. En natuurlijk werden losgelaten in het winkeltje.
Ons werd een calorierijke dag voorspeld door Dineke en Hedy, en ze kregen helemaal gelijk.
 En waar worden wij helemaal blij van, juist van chocolade. De volgende calorierijke stop. In Ribauvillé kregen we bij Daniël Stoffel een uitgebreide uitleg over het maken van heerlijke bonbons. we kregen er maar liefst 3 bonbons te proeven.
Na de uitleg werden we subtiel richting winkel geleid waar we konden shoppen, alleen van de geur zou je een paar kilo aankomen.
Het was een heerlijke afsluiting van de drie dagen maar nu moest te tentoonstelling nog gaan beginnen.
We hadden met ons groepje besloten om bij de winkeltjes te beginnen, omdat veel na de eerste dag al uitverkocht is. Dit was beslist geen straf, in één van de hallen kwamen we de HANDIQUILTER   (KLIK) tegen. 
We hebben het geprobeerd en het werkt fantastisch , maar een grote uitgave, dus het zal bij dromen blijven. Hiernaast zien jullie Janny de machine uitproberen.
 Klimmend door de straatjes gingen we van tentoonstelling naar tentoonstelling, genietend van de mooie doorkijkjes.
 Hele mooie oude quilts, het was overal moeilijk om mooie foto's te maken omdat het in de kleine kerkjes en andere lokaties slecht licht was en er steeds schaduwen ontstonden.
Ik ga nog een foto album maken waar alle foto's opstaan maar dat heeft even tijd nodig.
 Mooie Amish tentoonstelling met grote en kleine quilts, de rest komt in het album.
 De tweede dag van de tentoonstelling begonnen we in verste dorp Rombach waar twee tentoonstellingen in kleine kerkjes waren.  We waren vroeg en moesten in de rij.
Een ware kunstnares met prachtige kleine werkstukken, de bloemetjes  en andere afbeeldingen zijn gemaakt door het verschuiven van laagjes zijde organza en superkleine steekjes.
Hexjes met Japanse stofjes.

 Een prachtige afbeelding, lijkt bijna geschilderd, van het het bruggetje in Giverny de plek waar Monet zijn inspiratie vandaan haalde.
Echt zo mooi.
 Log cabin anders.
 Dan weer een tentoonstelling met oude quilts.
En weer een spetterende quilts.
Ik kan hier niet alles laten zien maar het foto album komt er aan.
Had ik de vorige keer de knip stijf dicht gehouden. Deze reis kon hij ietsje meer open. Een mooi stapeltje repro stofjes bij natuurlijk Petra Prins, Twee lappen voor achterkanten en voor de hartjes quilt. Rozen voor Broderie Perse, Wat losse bruikbare lapjes, bobbins met apliqué garen. En natuurlijk de kerstmannen niet te vergeten. Dineke en Hedy hadden nog wat Aurifil voor een leuke prijs en topstitch naalden.
En tot slot nog een lekker flesje, chocolaatjes en heerlijke confiture.

Het  was weer een heerlijke reis, en mochten jullie het ook  willen beleven, Dineke en Hedy gaan over twee jaar weer en komen dan met een heel nieuw programma.
Ik zou haast zeggen ga maar vast sparen.

Rest mij nog iedereen een fijne week te wensen, ik ga nu verder met opruimen en wassen want morgen roept de licht weer.

Groetjes van Ria ;0))




11 opmerkingen:

 1. Wat heb je leuke dagen gehad. Ben benieuwd naar je album. Mooie aankopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. lijkt me heerlijk daar eens naartoe te gaan...
  gr, vero

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijk verhaal Ria en hele mooie foto's. Zo te zien een geweldige reis en mooie quilts.
  Je aankopen zijn prachtig zeker de kerstmannen en de reprostofjes en dan ook nog al dat lekkers.
  Een fijne reis om naar terug te kijken. Kan niet wachten op je foto's. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Meid, wat een heerlijk verslag!!! Wat heb je genoten en wat heb je een mooie aankopen gedaan. Dat is een superweek geweest. Hoe ver is dat rijden met de bus? Geweldig dat zo'n week helemaal georganiseerd wordt. Je moet nu denk ik wel even afkicken. Lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het ziet er allemaal heerlijk uit Ria, zo te horen heb je een leuke week gehad!
  Groetjes
  Marina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een belevenissen weer en mooie foto's . Kan niet wachten tot dinsdag, je neemt je aankopen toch wel mee he?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke week heb je gehad, da's echt genieten. Dank je wel voor het laten zien van alle prachtige foto's, geweldig!!!

  Groetjes, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk dat je er naar toe bent geweest ! Nu nagenieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig! Wat een belevenis. Hopelijk kun je hier nog heel lang van nagenieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat ziet er allemaal geweldig uit Ria. Na zo'n vakantie kun je er weer een tijdje tegenaan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk hé dat kerstwinkeltje,was er enkele jaren terug ook eens.
  En misschien hebben we elkaar wel ergens gekruist.Je hebt ook een leuke buit mee.

  BeantwoordenVerwijderen