vrijdag 11 november 2011

Verblijf bij de Amish

Ik raak weer een beetje in het gareel en slaap weer een beetje normaal, tijd om weer een stukje te schrijven.
Onze tweede dag begon al weer vroeg, het regent maar dat mag de pret niet drukken. We gaan naar het Mennonite Informatie Centrum waar we door middel van lichtbeelden de levenswijze en geschiedenis, van de Amish, uitgelegd krijgen. In de winkel kopen we kaarten en snuffelen we wat rond tussen de boeken en de spulletjes van de wereldwinkel, de postzegels zijn op dus die moeten we ergens anders scoren.
Dan is het tijd voor koffie, vlak naast het centrum ligt de Star bucks , dat was voor mij de eerste.
Hierna pikten we onze gids op Carolyn Groff , die ons al rijdende vertelde over het leven van de Amish. Al regende het we genoten van de omgeving.
De eerste stop was bij een quiltwinkeltje waar ook veel scrapbook spullen verkocht werden.
Een vriendelijke dame hielp ons want wij vonden het quiltje wat achter haar hing wel erg leuk,dus wij kochten de stofjes hiervoor bij haar. Allen de randstof had ze niet meer. Maar we hadden goede hoop dat we dat nog wel ergens tegen zouden komen. Uiteindelijk vonden Janny en Lenie deze pas is Houston. Maar hij kan gemaakt worden.


De volgende stop was een bezem makerij, het was lunchtijd en er was niemand en we konden zo naar binnen om foto's te maken.


Zoals overal hier gaslampen voor de verlichting, en ze geven ook nog erg veel warmte.
En bij elke boerderij hing de was buiten, of het nu regent of niet.


Ook voor ons was het lunchtijd en we hebben heerlijk gegeten van het buffet, je kon kiezen wat je wilde, heerlijk. We namen afscheid van de gids en gingen verder met onze tocht.


We stopten nog bij een bedrijfje in houten speelgoed, hier was het te donker om foto's te maken want de gaslamp brandde niet.Op naar het volgende adres Sylvia Petersheim in het plaatsje Bird In Hand.
Stapels en rekken vol met Quilts en ze toonde ze met veel geduld aan ons terwijl wij foto's bleven maken.
Eenmaal uitgekeken ......... werden wij nog even meegenomen naar de garage waar we nog even konden snuffelen tussen de lapjes. Dat vonden wij geen straf want er ligt altijd iets tussen wat we kunnen gebruiken.


Weer terug in de auto en het regende op dat moment behoorlijk, zei Laura, die intussen wist dat ik kerstmannen spaar, dat er op de terugweg ergens een kerstwinkel moest zijn. Dus zo gezegd zo gedaan en ondertussen werd het ook weer droog.


Hier kocht ik twee kerstmannen en een Amish kerst tafereeltje , het was in de winkel warm en sfeervol.


Voldaan van een volle eerste dag hebben we ergens weer gezellig gegeten, heel apart  zo midden tussen de Amish mensen alles verloopt zo rustig. Het is heerlijk onthaasten. Eenmaal thuis hebben we nog wat gedronken en de kaarten geschreven, misschien kunnen we ze morgen posten. En wederom hebben we weer heerlijk geslapen, moe van alle indrukken.
De volgende dag was het lekker zonnig, wel een beetje fris. We maakten snel foto's van het huis want er werd voor de volgende dag sneeuw verwacht........ niet te geloven.
Maar goed dat we dat gedaan hadden want toen we s'avonds thuis kwamen hadden Barbara en Eliah in de tuin gewerkt en alles was kaal. Er stonden bijna geen plantjes meer.


Als eerste gingen we naar de winkel aan de overkant, daar verkochten ze van alles van voeding's bh's tot aan stof voor hun kleding. In deze winkel heb ik een klein Amish mutsje gekocht.
Deze dag stond iets speciaals te gebeuren, De oudste dochter van Jake (broer van Barbara) en Anna, Rachel gaf sinds kort les op een schooltje. Normaal mag je er alleen maar langs rijden. Maar wij hadden het privilege om een bezoekje aan de les te mogen brengen. Jake en zijn jongste dochter reden met ons mee.
De meeste kinderen komen op de scooter (step) Naar school.
We werden begroet door de jongste van de klas (5 jaar) met een chocolaatje.
Alles ging er zo rustig aan toe, er waren wel wat kleine boefjes bij hoor, het blijven tenslotte kinderen. Aan het einde van de les zongen de kinderen voor ons en ons werd verzocht hetzelfde te doen. Het was een dierbare ervaring.
Hierna brachten we Jake en dochter terug naar huis.


Hierna gingen we op weg naar Lancaster naar het Quiltmuseum, hiernaast is een Amish market en hier kochten we een sandwich en wat te drinken, terwijl we dit nuttigden genoten we van alles wat er te koop was.
In het museum hingen allemaal antieke quilt, de geschiedenis van vele jaren.Eenmaal uitgekeken in het museum, gingen we door naar Burkholder Fabrics, een groot gebouw in het weiland. We konden maar moeilijk kiezen, ongelofelijk wat veel stoffen, patronen en pakketjes. We kregen nog extra 15% korting wat het bezoek nog aangenamer maakte.


Ik kocht 2 vierkante omnigrid linialen in inches, ééntje alvast voor Janny's verjaardag en die hadden we nodig voor de workshop in Houston.


Verder nog een afgeprijst stapeltje met blenders, wat Aunt Gracie stofjes voor een volgend project en een vilt-pakketje met kerst-ornamentjes.
Een zak met lapjes rijker vervolgden we onze weg, alweer een verrassing  "Lapp Valley Farm'', waar ze heerlijk ijs maken en wat we natuurlijk moesten proeven.
Ed, Lenie en Sjaan  heerlijk aan het genieten van het ijs.


Op naar het B&B om even tot rust te komen, om vervolgens Jake en Anna op te halen om een hapje te gaan eten bij '' Shady Maple'' , het grootste buffet van Lancaster.


Morgen Nieuwe verrassingen en stoffige verleidingen, en dan moet Houston  nog komen.

5 opmerkingen:

 1. Wat een bijzondere reis is het geweest. Prachtig die quilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om nu te lezen wat er allemaal was, ik zag gisteren je album en ben weg van alles wat je liet zien! Schattig beeldje! Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meid, wat heb jij veel gezien en meegemaakt! Wat geweldig om zo iets te proeven van de Amish. Dat Amish kersttafereeltje vind ik geweldig! Waar zie je zoiets nou!! Wat een herinneringen Ria, in natura maar ook in gedachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ziet het er geweldig uit, wat een indrukken heb je opgedaan heerlijk om ervan mee te mogen genieten. Dit was een reis uit duidzenden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O Ria wat een heerlijke reis heb je gehad, en wat fijn dat we zo even konden mee genieten
  Groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen