zondag 22 januari 2012

Huisjes

En hier zijn dan de huisjes van deze week, gemaakt van de stoffen die ik voor de Japanse quilt heb gebruikt. Vanmiddag ga ik wat sashings aan de huisjes maken want anders is het straks zo'n groot karwei.


Vorige week  bestelde ik bij (klik) Quiltservice  wat scrappakketjes voor de huisjes en moest ineens denken aan mijn begintijd van het Quilten. 


Zo'n 22 jaar geleden zag ik in de Ariadne, wat toen nog een echt handwerk blad was, een piepkleine advertentie van Quiltservice uit Vinkega. Je kon een map aanvragen waarin kleine staaltjes stof in zaten en die ook nog regelmatig vernieuwd zouden worden. Wat Quilten precies inhield daar had ik geen idee van, ik had een trauma van school overgehouden door de kartonnetjes die we moesten overtrekken met stof. Maar die kleine lappies spraken mij wel aan.


De map werd bezorgd en ik begon wat scrappakketjes te bestellen, wat ik ermee moest, geen idee maar het waren leuke kleine stukjes stof. In die tijd naaide ik veel kleding voor mijn moeder, zusje en mijzelf, en waren de synthetische stoffen helemaal in. In de map stond ook wel informatie en aanverwante artikelen die je bij het Quilten nodig kon hebben, en wat mij handig leek bestelde ik. Maar patchen nog geen idee. Inmiddels veranderde de Ariadne sterk en richtte zich meer op het gezellig ingerichte huis waar ineens heel veel Quilts stonden.  UIteindelijk scheef ik me in voor een beginnerscursus bij Coleta Grimmelt, een van de eerste Quiltwinkels in Nederland. De cursus was vol en moest een aantal maanden wachten voordat ik kon beginnen. In Januari 1991 was het zover en kreeg les van Joop Smits, we hebben alles geleerd van Joop en het was een gezellige tijd. Hierna volgde natuurlijk de samplercursus bij Joop thuis in Bilthoven, ook Janny ontmoette ik in deze cursussen, zolang quilten wij al samen. Hierna hebben we nog een Mola-cursus gedaan. En daarna vele workshops. In die tijd werd de zorg voor mijn ouders groot en verloor ik Janny een beetje uit het oog. Ik bracht mijn vakanties door met workshops bij Quiltservice, wat inmiddels een winkel in Frederiksoord geworden was. Ik volgde workshops bij Liesbeth en Dieneke Ugen, en een hele leuke bij Cherilyn Martin. Janny kwam ik in Arnhem met de gilde tentoonstelling weer tegen met plaatsgenote Nel, en we besloten een Quiltgroepje te beginnen in Breukelen, het was voor mij fijn om op mijn vrije middag twee keer per maand, naast mijn werk en zorg, een uitlaatklep te hebben en hebben zeker in de begin jaren veel lief en leed gedeeld, waar ik zeer dankbaar voor ben.
Met Janny ging  ik eens in twee jaar met de gildereizen mee naar de Amerikaanse Quiltfestivals in Europa.
Ondertussen bestond Quiltservice 10 jaar en waren inmiddels de midweken in Fredeshiem van start gegaan.
Liesbeth gaf elke maand een patroon van een blok kado en ter ere van het 10 jarig bestaan had zij ze gebundeld tot een boekwerk. Regelmatig blader ik het door, het is een een variatie van blokken, popjes, beestjes en seizoensgebonden  patronen. 


Ter ere van dit 10 jarig bestaan kwam er een tentoonstelling, en er moesten folklore stoffen gebruikt worden of originele batiks.


Dit quiltje maakte ik voor de tentoonstelling met Staphorster stipstof, gekocht bij kinderen in kleine stukjes op de Staphorster dagen. Sommige stofjes waren al heel oud en zo ook de patroontjes. Ik maakte van het dronkenmanspad  en Hollandse stofjes het quiltje '' Staphorster Bloemen''. 
Liesbeth heeft er een patroontje van gemaakt voor de winkel.


Ook in de nieuwe winkel van Liesbeth, kom ik nog steeds regelmatig, het is er altijd gezellig en er wordt van alles georganiseerd. En dat allemaal in de prachtige omgeving van ''De Kolonieënhof", in het mooie Frederiksoord. Waar alle quiltwinkels in de zomer met vakantie sluiten is er hier in de vakantietijd altijd wat te beleven.


Dit jaar bestaat Quiltservice 25 jaar en het belooft een jaar vol leuke aanbiedingen te worden en festiviteiten.


Dit allemaal naar aanleiding van de aanschaf van scrappaketjes voor de huizen manie, en een verhaal waar Quiltservice als een rode draad doorheen loopt als door mijn Quilterig bestaan.

10 opmerkingen:

 1. Ria een mooi verhaal;ik ken liesbeth heel goed ben daar geboren alleen is het nu wel ver van mij vandaan,maar als ik in de buurt ben kan ik even binnen wippen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi verhaal om te lezen en wat leuk om ook te lezen dat je al zolang bezig bent met quilten. Je huisjes zijn erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen hoe het allemaal begon. Aan zo'n stukje ga ik mij ook eens wagen! Leuke tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een bijzonder quiltje is dat jouw Staphorster bloemen! En wat een leuk verhaal om nu eens te lezen hoe jij besmet bent geraakt! Veel plezier met de bouw, groetjes
  lida

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hé, wat komt die map me bekend voor! Zwerft hier ook nog rond. Gebruik op dit moment zelfs lapjes-van-de-kartonnetjes bij mijn huisjes!
  Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Your houses are looking good. I love your fabrics.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk om zo jouw quiltgeschiedenis terug te lezen, en grappig dat QuiltService steeds zo bij je geweest is. Je huisjes zien er weer prima uit, je bent goed bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Chris heeft een nieuwe reactie op uw bericht "Huisjes" achtergelaten:

  Wat een heerlijk verhaal Ria, boordevol met voor jou dierbare herinneringen. Die Ariadne en het quilten heeft jouw leven wel een prachtige draai gegeven. Wat een enige quilt heb je toen gemaakt voor de tentoonstelling! Prachtig.
  Ik ben een paar keer in Frederiksoord geweest, als ik bij mijn zus logeerde. Prachtige omgeving en enige winkel!  Geplaatst door Chris op Ria's Homepage op 22 januari 2012 06:07

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi je huisjes en je quilt verhaal is leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hartstikke leuk om zo even terug te kijken he Ria?
  Wat prutsen we al een tijd he?
  Leuke huisjes en prachtig quiltje.
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen