zondag 28 september 2014

Sainte Marie, deel 2.

Maar meteen de rest van het verslag, ben toch nog een beetje aan het bijkomen van al het moois wat we gezien hebben. Hiernaast iets wat niets met quilten te maken had, in het mineralen museum exposeerde een jonge kunstenaar die welliswaar veel stofjes en draadjes had verwerkt maar ook nutteloze materialen en schelpjes e.d. zaken. Kleurig en grappig. Boven was een tentoonstelling van oude weefgetouwen waarop ruiten voor Schotse Kilts werden geweven , met vele voorbeelden.
Wij liepen verder het stadje in en in een kleine galerie hingen quilts die machinaal gemaakt waren, en stevig doorgequilt op de machine.
 En een aantal quilts die versierd waren met allerlei stiksels , organza en angelina. Alles vastgezet met mooie glanzende garens.
 De volgende stop was de tentoonstelling van de Quilmania bom, het Japanse huisjes. 
Er hingen vijftig Quilts, maar er was maar een handje vol wat echt mooi hing. Jammer genoeg waren er vele slecht afgewerkt. 
Het viel ons op dat de Nederlandse inzendingen wel mooi afgewerkt waren en strak hingen.
 En deze versie was echt leuk, op de foto zie het niet maar deze was ongeveer een derde van het orgineel. Inimini  maar zo mooi gemaakt, echt een juweeltje.

Het einde van dag drie van de tentoonstelling, en als kado voor onszelf de afsluiting op naar de winkeltjes. Lekker als je vier dagen hebt en alles bij elkaar, dan kan je een nachtje slapen over je aankopen en wat je toch nog de volgende dag wilt meemen.
De laatste dag, en het was heel slecht weer zoals voorspelt. We kwamen nog net droog aan in het theater waar een Amish tentoonstelling was.
Heerlijk om tussen die mooie oude quilts te lopen en de beschrijvingen te lezen. Sinds mijn bezoek aan de Amish doet het mijn hart sneller koppen en begint alles weer te leven.
 Hiernaast een detail van een quilt, het bekende foutje, want niets en niemand is perfect. En oudere meneer die helaas alleen Frans sprak legde uit dat er een foutje in zat en wees ons deze aan. Er zit een scheef ruitje in.
Er was een Amish schooltje ingericht om een idee te geven hoe het er daar aan toe gaat.
Op de achtergrond draaide een mooie film, en was ook op DVD te koop. Helaas was het in het Frans over gesproken, en dat stoorde me echt. Ze hadden hem niet zonder dus ik heb hem niet gekocht. Het was echt jammer want je hoorde het geklak van de paardjes op de weg.
Hiernaast een foto van een echt Amish schooltje die we mochten bezoeken in Amish County in 2011.
Met de paraplu op scherp gingen we naar de overkant naar een Noorse bijdrage.
Ook deze werkstukken hadden weinig met quilten te maken.
 Het waren over het algemeen grote werken, meer voor in een hal van een kantoor.
Het was gebruikt materiaal, wat op een ondergrond geplakt was en met een zigzag steek vast was gezet.
We gingen naar de winkeltjes voor de laatste keer en deden nog wat aankopen.
Dit zijn de borduur aankopen.
Een mooi bekertje met naaibenodigdheden, een trommeltje, veel leuke bandjes en kantjes.
En nog even langs bij Petra Prins voor wat mooie lapjes, en je zult het niet geloven ik ben gezwicht voor hexagonnen. Met de kartonnen heb ik altijd ruzie maar dit is plastic, en je ziet het op de foto er zijn al twee bloemetjes gemaakt, ideaal voor mij.
Als laatste gingen we naar de kerk die s'morgens dicht was vanwege een dienst. Daar was een Russische tentoonstelling.
In de kerkjes is het altijd lastig fotograveren, het licht is niet goed en te dichtbij.
Door de regen gingen we met de shuttlebus naar de auto, en gingen voor het laatst door de leuke dorpjes.
We hebben nog een poosje zitten kletsen en koffiedrinken . En toen de koffer gepakt en lekker gegeten in een leuke tent in het volgende dorp.
En nu weer terug en ons verheugen op de Bee van de Breukelse Bijtjes, en we hebben een klein cadeautje gemaakt voor de thuisblijvers, van materiaal wat we in Sainte Marie gekocht hebben.

Het was weer een fijne week waar ik weer een poosje op vooruit kan.
Groetjes van Ria ;0))
 

6 opmerkingen:

 1. Heel erg mooi, dank je wel voor de vele foto's en het verslag over deze tentoonstelling!
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ria, wat leuk dat ik zo met je mee kan lezen! Het is heerlijk om lekker quilts te kunnen bekijken en tussen de winkeltjes rond te kunnen lopen. Ik houd zelf ook het meest van het traditionele: sommige kunst ziet eruit alsof het een proeflapje op de naaimachine is geweest. Juist het handwerk vind ik altijd erg boeiend. Bij tentoonstellingen gaat soms het overwicht wat naar de quiltkunst, viel dat hier toch nog wat mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een variatie in soorten quilts, zoveel verschillende stijlen...
  En dat schooltje.... zo leuk om te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt wéér een mooie vakantie achter de rug Ria. Dit is toch een geweldig jaar om op terug te zien!
  En nu lekker aan de slag met de nieuw aangeschafte spulletjes en de opgedane inspiratie.
  Liefs, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat hebben jullie toch veel gedaan en gezien. Intensief weekje, denk ik, maar ontzettend de moeite waard. Jammer van die Japanse quilts, maar een goed bericht over de Nederlandse maaksters. Toch zijn ze allemaal verschillend, leuk. Het lijkt me ook zo leuk om zo'n schooltje en de quilts natuurlijk van de Amish te zien. Ik ga er toch eens over nadenken om ook een keer te gaan.
  Je hebt ook leuke dingen gekocht Ria. En nu maar hexen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. leuke verslagen en mooie aankopen.
  Misscien kwamen we elkaar wel tegen zonder het te weten.LOL.

  BeantwoordenVerwijderen